השדות המסומנים אינם תקינים
פנייתך התקבלה, תודה רבה! ניצור עמך קשר בהקדם.
יש צורך בהרשמה על מנת להוסיף את המוצר לתיק האישי.
האם אתה בטוח שברצונך להסיר את מהתיק האישי?
כאשר משקיע בונה את תיק ההשקעות שלו הוא ניצב בפני הרבה התלבטויות, האם לקנות מניה או אג"ח, האם להשקיע באמצעות קופת גמל או קרן השתלמות, להשקיע בישראל או בחו"ל וכו'. ההתלבטות בין קרן נאמנות לקרן מחקה/תעודת סל יכולה להיראות משנית אך בפועל יש הבדלים משמעותיים בין השניים שכדאי מאוד להכיר.
בחודש אוקטובר הקרוב, תחל הרפורמה בשוק תעודות הסל בישראל. כאשר כל תעודות הסל יחדלו להתקיים תחת הגדרת "תעודות סל" ויהפכו ל"קרנות סל/מחקות".במסגרת הרפורמה, תעודות הסל יחדלו להתקיים כנכס מחייב ויהפכו לקרנות נאמנות מסוג "קרן סל" הכוללת חובת עשיית שוק ואפשרות לקביעה של רצועת ביטחון מפני טעויות עקיבה בשיעור מוגבל. מדובר בשינוי מהותי מבחינת ציבור המשקיעים אשר טומן בחובו מספר אלמנטים. בכתבה זו נתייחס "לתעודת סל" "כקרן סל/מחקה" לצורך ההמחשה אך עדיין נעמוד על השינויים הצפויים.
במה הם דומים?
שני המוצרים, קרן נאמנות ותעודת סל מחזיקות בתיק נכסים מפוזר שכולל, מניות, אג"ח, סחורות וכו'. דבר שמאפשר למשקיע לפזר את השקעותיו על פני מדדים וני"ע מסוגים שונים - אשר בעצם תורמים להקטנת הסיכון בתיק ההשקעות. שניהם מחוייבים להשקיע באפיק אליו הם התחייבו על פי תשקיף. שניהם מפוקחים ע"י הרשות לני"ע.
איפה ההבדלים?
סחירות
דמי ניהול
קרן נאמנות היא מוצר השקעה אשר דורש ניהול אקטיבי מצד מנהל הקרן. משמע, העסקת צוות אנליסטים, סוחרים ומנהל השקעות שינהלו את הקרן. אלו אמצעים שעולים כסף. תעודת סל לעומת זאת, היא מוצר עם ניהול פסיבי שמטרתו "לעקוב" אחר מדד מסויים ולהשתדל להציג ביצועים זהים לביצועי המדד אחריו היא עוקבת. עלויות הכרוכות בניהול תעודת סל, הן זולות יותר מבקרן נאמנות ולכן גם דמי הניהול יהיו זולים יותר. דמי הניהול הממוצעים :
קרנות נאמנות - 0.81%
תעודות סל - 0.53%
קרנות מחקות - 0.22%
מנהלי השקעות
כאמור, בתעודת סל הניהול הוא פאסיבי, בניגוד לקרן נאמנות בה הניהול הוא אקטיבי. בהתאם לזאת, כמות הקרנות שמנהלים בכל אחד מהאפיקים היא שונה.
נכון לכתיבת שורות אלה, בישראל כיום, יש כ - 49 מנהלי קרנות נאמנות, לרשימת המנהלים וכמות הקרנות בניהולם לחצו כאן. מספר מנהלי ההשקעות משתנה בהתאם למנהל הקרן, יש מנהלי השקעות שמנהלים קרן אחת בלבד בעוד אצל אחרים כמות הקרנות יכול להגיע עד ל - 58 קרנות למנהל אחד. בענף קרנות הנאמנות, כל מנהל מופקד על ניהולן של כ - 6 קרנות בממוצע. כאשר בתעודות הסל, מנפיק התעודה שבישראל כיום אלו: הראל,קסם, תכלית ופסגות אחראים על ניהולה ולצורך העניין, על תפעולה.
מטרת ההשקעה
קרן נאמנות - ייעודה של קרן נאמנות משתנה ותלוי במדיניות ההשקעה. לרוב, המטרה היא להניב תשואה מקסימלית בסיכון מינימלי למשקיעים. כל קרן מפרסמת תשקיף ובו מדיניות הקרן שבה נקבע אפיק ההשקעה אשר מתוכו מנהל הקרן בוחר את האחזקות הרלוונטיות. לדוגמא: קרן שתחת קטגורית "מניות בארץ" , מחוייבת שלפחות 50% מהשווי הנקי של נכסי הקרן יהיו במניות הנסחרות בבורסה בישראל. אילו מניות יוחזקו בקרן זה כבר לשיקולו של מנהל ההשקעות בקרן.
תעודת סל - מטרתה של תעודת הסל היא לחקות מדד מסויים אחריו היא עוקבת. תעודת סל היא תעודת התחייבות הדומה לאג"ח ומונפקת ע"י גוף פיננסי. התעודה נסחרת בבורסה ומאפשרת למשקיע לעקוב אחר נכס בסיס כגון: מדדי איגרות חוב, מדדי מניות, סחורות וכו' . לדוגמא, רכישת תעודת סל העוקבת אחר מדד תל בונד 60, מדד הכולל את 60 אגרות החוב הגדולות הנסחרות בבורסה בישראל. דומה לרכישת כל 60 אגרות החוב הנכללות במדד על פי משקלן היחסי במדד, לאחר הורדת דמי הניהול. מחירה של תעודת הסל נגזר ממחיר נכס הבסיס אליו היא צמודה ועל פי נוסחה הקבוע מראש בתשקיף התעודה.
סיכונים
תעודת סל - לפי המצב כיום (לפני הרפורמה הצפויה), היא איגרת חוב המונפקת בידי גוף פיננסי. המשקיע חשוף לאפשרות של אי פרעון התעודה ע"י המנפיק. מקרה שעלול להתקיים, לצורך ההמחשה, מקריסה של אותו גוף פיננסי, ממעילה כספית של אחד העובדים, או מהפסדים שהצטברו. כמובן שישנם מנגנונים להקטת הסיכון, כגון, נאמן האמור לייצג את האינטרסים של מחזיקי ההתחייבות מול אותו גוף פינננסי. בנוסף, שעבוד על הנכסים המגבים את תעודת הסל שנרשמים לטובת מחזיקי התעודה. כמו כן, בדומה לכל סדרת אג"ח סחירה אחרת, לסדרת תעודות סל ישנו נאמן האמור לייצג את האינטרסים של מחזיקי ההתחייבות מול התאגיד.
חשוב לציין, לאחר הרפורמה הקרובה, תעודות הסל יהפכו לקרנות סל/מחקות ואי לכך, לא יהיו חשופות לסיכונים שצויינו לעיל.
קרן נאמנות - נכסי הקרן נרשמים על שם הנאמן לטובת מחזיקי יחידות הקרן. מנהל הקרן, שהוא לרוב בית השקעות, אחראי על ניהול הקופה המשותפת לטובת בעלי היחידות, ונכסי הקופה אינם רשומים על שמו. במקרה של קריסת מנהל הקרן, בעלי היחידות ממשיכים להיות בעלי הנכסים שבקרן.
במה כדאי להשקיע?
כיום, המוצר הפופולרי יותר בקרב ציבור המשקיעים בישראל הוא קרנות נאמנות. שווי הנכסים של הציבור המוחזק במוצר זה עומד על מעל 240 מיליארד ש"ח. בעוד שבתעודות הסל שווי נכסי הציבור עומד על קורב לחצי - 130 מיליארד ש"ח לערך. האם זה אומר שעדיף לכם לרכוש קרן נאמנות? לא בהכרח. כל מקרה לגופו, זה תלוי בצרכים של המשקיע ומטרת ההשקעה. האפשרות האידאלית היא שילוב של השניים. כך גם ניתן ליצור פיזור נוסף של תיק ההשקעות ובנוסף, לאחר תקופה ניתן לבצע השוואה ולראות איזה מוצר הניב תשואה גבוהה יותר.